Maanrakennustyöt - suunnittele ensin, tee vasta sitten

Monesti saattaa käydä niin, että talonrakentaja suunnittelee sekä teettää maarakennuksen, perustukset ja talopaketin nopeasti valmiiksi ja tämän jälkeen vasta alkaa pohtia piharakentamista. LVI- ja sähkösuunnittelijat haluavat suunnitella asennukset mahdollisimman järkevästi ja edullisesti asiakkaalle, tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että putkikaivannot ja sähkövedot tehdään niin lyhyeksi ja pintaan kuin suinkin on mahdollista. Useimmiten kun talo on jo rakennettu valmiiksi, pihatöiden teko muuttuu ahtaaksi, varsinkin kun sitä aletaan pohtia vasta talon rakentamisen jälkeen. Maa-aineisten siirtäminen ahtaalle takapihalle on hidasta, varsinkin jos pihatöitä ei ole saatettu järkevään vaiheeseen ennen talon valmistumista. Kannattaa siis miettiä, mitä millaisen pihan haluaa, sillä pahimmillaan saatat siirrellä maita kuutioittain kottikärryillä. Ongelmia voi tulla myös, jos pihalle suunniteltujen istutusten alla on esimerkiksi kaivo. Tämän kertaisessa blogissa pohdimmekin miten maanrakennustyöt kannattaa suunnitella.

Maanrakennustöiden laajuus selvitetään maaperätutkimuksella

Kuten nyt tiedämme, maanrakennustyöt kannattaa suunnitella mahdollisimman valmiiksi täyttöjä, LVI- ja sähkövetoja ja pihasuunnittelua myöten. Näin säästytään monelta turhalta työltä sekä kustannukselta. Usein rakennushankkeiden aikataulut sekä kustannukset pettävät jo maanrakennus- ja perustusvaiheessa. Hyvällä ennakkosuunnittelulla voidaan säästyä monelta turhalta työltä ja jälkikäteen korjailulta. Muista myös, että maanrakennusvaiheen virheitä on usein vaikea korjata jälkeenpäin, kun talo on jo valmis. Myös maarakennustöiden toteutus on nopeampaa, kun suunnitelmat ovat valmiina alusta saakka.

Ennen talon rakentamisen aloittamista täytyy ehdottomasti tontilla tehdä maaperätutkimus. Maaperätutkimus on järkevää tehdä jo ennen tontin ostoa, jos sinulla ei ole täyttä varmuutta maaperänlaadusta. Tällä tavoin vältytään ikäviltä yllätys kustannuksilta. Maaperätutkimuksen pohjalta laaditaan perustamistapalausunto, jonka perusteella suunnitellaan maarakennustyöt sekä millaiset perustukset sopivat tulevaan taloon. Perustamistapalausunnossa selvitetään muun muassa maaperän kantavuus, mahdollisen pohjaveden taso, putkiston rakennustapa sekä useita muita asioita.

Kun lähdet kilpailuttamaan maarakennuksia tekeviä yrityksiä, kiinteähintainen maaurakka on useimmiten varsin järkevä valinta. Tämä siitä syystä, että näin kustannukset ovat ennakkoon tiedossa. Yllätyshankintoja todennäköisesti tulee pitkin urakkaa, joten vaikka tuntihinta kuulostaa ensin edulliselta, voi se tulla yllättävän kalliiksi. Sopimuksia tehdessä muista että myös maarakennustarjouksien sisällöissä saattaa olla isoja eroja. Ammattitaitoiselta maarakennusurakoitsijalta saat varmasti kattavan tarjouksen jo pelkän maaperätutkimuksen ja luonnospiirrosten perusteella. Maanrakennustyöt ja niihin liittyvissä kysymyksissä auttaa esimerkiksi Kaivuripalvelu J. Levonius Oy.tag:
321 sanat

minusta

Asioita urheista urakoitsijoista Hei ja lämpimästi tervetuloa blogini pariin - hienoa, että löysit tiesi tänne. Urakoitsijan työ ei koskaan ole niin helppoa miltä tämä sivusta seuraajalle saattaa vaikuttaa ja heidän tekemää työtä ei missään määrin tulisi vähätellä. Työ on hyvin merkityksellistä ja me kaikki enemmän ja vähemmään joskus tarvitsemme urakoitsijan apua, jos taito ei omasta takaa riitä. Blogini tarkoitus onkin käydä läpi eri urakointia aihetta sen tarkemmin määrittämättä. Oli kyse sitten linjasaneerauksesta, talon rakentamisesta tai salaojitusten tekemisestä olet tervetullut jakamaan kokemuksia, mielipiteitä ja mieltä askarruttavia kysymyksiä urakointiin liittyen. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa, joten rohkeasti vain mukaan keskusteluun. Toivottavasti blogistani on höytyä ja opit jotain uutta!

Haku

Kategoriat

arkisto

tag