Uudet elementtisaumat asennetaan, kun vanhat saumat ovat kuluneet tai vaurioituneet

Elementtisaumoilla on erittäin tärkeä tehtävä elementtitaloissa: ne tiivistävät betonielementtien välisiä rakoja. Tiivistämällä elementtien, ikkunoiden ja ovien välisiä rakoja, saumaukset estävät kosteutta pääsemästä rakenteisiin. Saumaukset myös tiivistävät rakennuksen niin, ettei ilmaa pääse virtaamaan kontrolloimattomasti sisään tai ulos, joka estää ilmastointia toimimasta oikein ja on myös lämmön ja energian tuhlausta. Saumaukset tiivistävät rakennuksen julkisivun myös luonnonelementeiltä ja estävät sateen, lumen ja räntäsateen pääsemästä rakennukseen. Aiheena blogissa on tällä kertaa uudet elementtisaumat ja uusintasaumaus. Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin ja viihtyisiä lukuhetkiä!

Miksi elementtisaumat ovat tärkeä osa betonielementtirakennusta?

Betonielementit, kuten lähes kaikki rakennusmateriaalit liikkuvat, laajenevat ja kutistuvat lämpötilanvaihteluiden vuoksi. Elementtisaumauksien täytyy sen vuoksi olla joustavat ja mahdollistaa elementtien luonnollinen liikkuminen, ettei elementteihin kohdistu liikaa painetta, joka aiheuttaa niiden halkeilua tai murtumista. Elementtisaumat mahdollistavat laajenemisen ja supistumisen kahden eri pinnan tai materiaalin välillä. Tämä suojaa itse materiaaleja halkeilulta, mutta tämä prosessi kuitenkin aiheuttaa rasitusta saumausmateriaalille. Saumaukset alkavat halkeilla vuosien kuluessa niihin kohdistuvan paineen ja rasituksen vuoksi, jota aiheuttaa myös lämpötilan vaihtelut. Saumauksien elinkaari riippuu myös siitä, kuinka hyvin ne on tehty alun perin, kuten myös siitä, onko niissä käytetty oikeita saumausmateriaaleja.

Uudet elementtisaumat kannattaa vaihtaa ajoissa

Elementtisaumaukset kestävät yleensä noin 15- 25 vuotta, jonka jälkeen ne täytyy uusia. Tarkkaa käyttöikää elementtisaumauksille ei voi määritellä, mutta mahdolliset viat kannattaa korjata mahdollisimman pikaisesti, koska saumojen halkeillessa tai irrotessa, ne eivät enää suojaa rakenteita kosteudelta tai estä veden pääsemistä rakenteisiin. Saumojen tulee olla joustavat, joten kuluneita, murtuneita ja kovettuneita saumoja ei voi korjata, mutta elementeille kannattaa tehdä uusintasaumaus, jossa vanhojen elementtisaumojen tilalle laitetaan uudet elementtisaumat. Uusintasaumaus aloitetaan poistamalla vanhat saumat ja kaikki saumausmateriaalit. Tämän jälkeen hiotaan ja puhdistetaan kaikki tartuntapinnat pölystä ja liasta ja asennetaan pohjanauha. Saumoihin asennetaan tuuletusputket tai kotelot, koska saumaukset eivät voi olla täysin tiiviit, vaan ilman täytyy päästä liikkumaan rakenteissa. Pohjanauhan päälle pursotetaan saumausaine, joka viimeistellään ja tasoitetaan saumaustikulla. Uusitut saumaukset ovat veden ja säänkestävät.tag:
303 sanat

minusta

Asioita urheista urakoitsijoista Hei ja lämpimästi tervetuloa blogini pariin - hienoa, että löysit tiesi tänne. Urakoitsijan työ ei koskaan ole niin helppoa miltä tämä sivusta seuraajalle saattaa vaikuttaa ja heidän tekemää työtä ei missään määrin tulisi vähätellä. Työ on hyvin merkityksellistä ja me kaikki enemmän ja vähemmään joskus tarvitsemme urakoitsijan apua, jos taito ei omasta takaa riitä. Blogini tarkoitus onkin käydä läpi eri urakointia aihetta sen tarkemmin määrittämättä. Oli kyse sitten linjasaneerauksesta, talon rakentamisesta tai salaojitusten tekemisestä olet tervetullut jakamaan kokemuksia, mielipiteitä ja mieltä askarruttavia kysymyksiä urakointiin liittyen. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa, joten rohkeasti vain mukaan keskusteluun. Toivottavasti blogistani on höytyä ja opit jotain uutta!

Haku

Kategoriat

arkisto

tag