Miten varmistaa turvallinen asbestipurku?

Moni on kuullut sanan asbesti ja tietää sen olevan huono asia, mutta mitä asbestilla oikeastaan tarkoitetaan? Asbesti on rakentamisessa käytetty myrkylliseksi todettu kuituinen mineraali, jonka käyttö Suomessa on kielletty vuonna 1994. Sitä on käytetty erityisesti kuumuuden kestävyyttä vaativissa kohteissa parantamassa paloturvallisuutta. Eli käytännössä tätä ainetta voi olla missä tahansa yli 25 vuotta vanhassa rakennuksessa. Asbestin sisältävää rakennusta ei saa alkaa itse remontoimaan, vaan sen poistoon tarvitaan aina asbestipurun ammattilainen, jotta myrkyllistä pölyä ei pääsisi ympäristöön. Asbestipöly on erittäin hienoa eikä siltä voi suojautua tavanomaisin suojavarustein.

Asbestin käyttötarkoitukset

Asbestin eri lajeja on käytetty rakennusteollisuudessa aikanaan paljon, mutta ehkä hieman yllättäen sitä on käytetty myös muun muassa autojen ja laivojen osissa sekä suojavaatteissa. Raaka-ainetta käytettiin runsaasti 60- ja 70-luvuilla, mutta käyttö oli yleistä myös ennen ja jälkeen näitä vuosikymmeniä. Asbestia sisältävä rakennus ei välttämättä ole sellaisenaan terveydelle haitallinen, vaan ongelma syntyy sen purkautuessa pölynä ilmaan esimerkiksi korjaustöiden tai remontin yhteydessä. Asbestia sisältävä materiaali voi myös haurastua, jolloin se saattaa niin ikään aiheuttaa terveyshaittoja.

Lain mukaan kaikki ennen raaka-aineen käytön kieltämistä, eli vuotta 1994, rakennetut rakennukset tulee kartoittaa ennen purkua, jotta voidaan varmistua niiden asbestittomuudesta. Jos rakennuksessa on asbestia, tulee sen purkuun pyytää alan ammattilaista. Vaikka asbesti on Suomessa kielletty, tuotetaan sitä edelleen Suomen ulkopuolella. Joten jos olet hankkimassa rakennusmateriaaleja ulkomailta, tulee niiden asbetittomuus tarkistaa etukäteen.

Asbestin aiheuttamat terveyshaitat

Asbestin aiheuttamat terveyshaitat liittyvät aineen kertymiseen keuhkoihin. Terveyshaitat näkyvät vasta useiden vuosien tai jopa vuosikymmenten jälkeen. Erityisen suuressa riskissä sairastua ovat henkilöt, jotka ovat tehneet esimerkiksi rakennus- tai purkutöitä asbestia sisältävissä rakennuksissa ilman asianmukaisia suojavarusteita. Asbesti saattaa kuitenkin sairastuttaa jo lyhyen altistumisen myötä. Monet terveyshaitoista kärsivät ovat iäkkäämpiä, mutta asbesti sairastuttaa edelleen useita satoja suomalaisia vuodessa. Terveyshaittojen kirjoon kuuluvat erilaiset hengitystieoireet sekä syövät.

Asbestipurun vaiheet

Asbestia sisältävän rakennuksen purussa, remontoinnissa tai vaikkapa seinän poraamisessa tulee siis käyttää ammattilaista, joka osaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Tärkeintä on, että työtekijä on itse suojautunut kunnolla ja ettei pölyä pääse ympäristöön. Myös asbestia sisältävän materiaalin asianmukainen hävittäminen sekä asbestipölyn pesu rakennuksesta kuuluvat ammattilaiselle. Asbestin poiston jälkeen on suoritettava uusi mittaus, jolla varmistetaan rakennuksen turvallisuus.

Vanhempaa rakennusta remontoidessa kannattaa siis aina pitää mielessä tämän myrkyllisen aineen olemassaolon mahdollisuus ja kartoittaa rakennus ennen minkäänlaisen remontin aloittamista. Näin suojaat omaa ja muiden terveyttä.

Kiinnostuitko aiheesta enemmän? Voit lukea lisätietoa esimerkiksi täältä: Asbesta Oytag:
370 sanat

minusta

Asioita urheista urakoitsijoista Hei ja lämpimästi tervetuloa blogini pariin - hienoa, että löysit tiesi tänne. Urakoitsijan työ ei koskaan ole niin helppoa miltä tämä sivusta seuraajalle saattaa vaikuttaa ja heidän tekemää työtä ei missään määrin tulisi vähätellä. Työ on hyvin merkityksellistä ja me kaikki enemmän ja vähemmään joskus tarvitsemme urakoitsijan apua, jos taito ei omasta takaa riitä. Blogini tarkoitus onkin käydä läpi eri urakointia aihetta sen tarkemmin määrittämättä. Oli kyse sitten linjasaneerauksesta, talon rakentamisesta tai salaojitusten tekemisestä olet tervetullut jakamaan kokemuksia, mielipiteitä ja mieltä askarruttavia kysymyksiä urakointiin liittyen. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa, joten rohkeasti vain mukaan keskusteluun. Toivottavasti blogistani on höytyä ja opit jotain uutta!

Haku

Kategoriat

arkisto

tag